• H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑΣ
  H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑΣ

  Η ιστορία της οδοντόβουρτσας ξεκινάει απο πολυ παλια, με πρώτους τους Βαβυλώνιους το 3500 π.Χ.  να χρησιμοποιούν μασώμενα ραβδία για να καθαρίζουν τα δόντια τους. Αυτή είναι η πρώτη μορφή οδοντόβουρτσας για την οποία οι ιστορικοί έχουν αποδείξεις. Στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή λογοτεχνία αναφέρονται επίσης οδοντογλυφίδες που μασούν οι άνθρωποι για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Τα μικρά αυτά μασώμενα ξυλαράκια προέρχονταν συνήθως από αρωματικά δέντρα, κι έτσι πλην του μηχανικού καθαρισμού προσέφεραν και φρεσκάρισμα στην αναπνοή.

  Read more...
 • ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

  Η τερηδόνα είναι η πιο σημαντική αιτία οδοντικής καταστροφής. Η αποκατάσταση της οδοντικής καταστροφής ωστόσο, απαιτεί χρόνο, κόπο και κόστος. Επομένως, είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε την εμφάνιση τερηδόνας παρά να την αντιμετωπίζουμε. Η πρόληψη της τερηδόνας γίνεται  αρχικά με  τη μείωση των  παθογόνων μικροβίων που την προκαλούν, και επιπρόσθετα με την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε αυτά.

  Read more...
 • ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!
  ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!

  Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, οι γιορτές που αγαπάμε τόσο και εκμεταλλευόμαστε προκειμένου να χαλαρώσουμε, να έχουμε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και να απολαύσουμε τις αλμυρές και γλυκές λιχουδιές των ημερών καθώς και  το αλκοόλ.

  Οι συνήθειες αυτών των ημερών φαίνεται ότι επιβαρύνουν τη στοματική υγεία. 

  Read more...
 • ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑ;
  ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑ;

   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους μέχρι τους έξι μήνες ζωής, στη συνέχεια συνέχιση του θηλασμού μέχρι την ηλικία των δύο ετών, και έπειτα όσο περισσότερο επιθυμεί η μητέρα και το παιδί. Τα οφέλη του θηλασμού είναι πάρα πολλά, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως τα θηλάζονται παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου,  μέση ωτίτιδα και άσθμα, ενώ για τη θηλάζουσα μειώνεται ο κίνδυνος ανάτπυξης καρκίνου του μαστού και διευκολύνεται η ανάκτηση του φυσιολογικού βάρους μετά τον τοκετό.

  Αρκετές μητέρες ωστόσο παρατηρείται να αποθαρρύνονται να συνεχίσουν το θηλασμό, ειδικά τον νυχτερινό για μεγάλο διάστημα, επιεδή τους λένε πως "χαλάει τα δόντια". Η αλήθεια είναι πως η Αμερικανική Παιδοδοντιατρική Ακαδημία, δεν εγκρίνει τη συνέχιση του θηλασμού περισσότερο από ένα έτος, με το επιχείρημα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για ανάπτυξη παιδικής τερηδόνας.

   Σε προσπάθεια να ελεγχθεί αν το επιχείρημα αυτό είναι βάσιμο, θα πρέπει να εξεταστούν και να λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι παράγοντες που ευθύνονται για την παιδική τερηδόνα.

  Read more...
 • ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ – ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΝΤΙ «ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ»
  ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ – ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΝΤΙ «ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ»

  Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκύψει τραύμα στην περιοχή του στόματος που να οδηγήσει στην πλήρη εκγόμφωση του δοντιού, με απλά λόγια το δόντι να φύγει από το στόμα. Οι τραυματισμοί αυτοί συμβαίνουν περίπου σε ποσοστό 5% στους ενήλικες και 15% σε παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασθενείς ή οι γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα και τηλεφωνούν τρομοκρατημένοι συνήθως στον οδοντίατρο. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σωθεί το δόντι  και να επανατοποθετηθεί στο στόμα, αρκεί να ακολουθηθούν κάποια συγκεκριμένα βήματα.

  Read more...