Thursday, 26 November 2015 12:22

ΓΕΛΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

Written by 

Το γέλιο είναι μια έμφυτη ικανότητα του ανθρώπου που τον βοηθά όχι μόνο να εκφράσει συναισθήματα, αλλά λειτουργεί επιπλέον ως προληπτικός και θεραπευτικός παράγοντας για πολλά ιατρικά νοσήματα.  Οι ευεργετικές επιπτώσεις του γέλιου στην υγεία έχουν γίνει αντικείμενο αρκετών ιατρικών μελετών.

 

           Το γέλιο έχει περιγραφεί σαν μια ισχυρή μορφή άσκησης που προσφέρει στο καρδιαγγειακό σύστημα όσο και μια μετρίου βαθμού αερόβια γυμναστική. Ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου έχει βρεθεί ότι γελούν ως και 40% λιγότερο, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι το γέλιο προκαλέι διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σε αντίθεση με τα στρεσογόνα ερεθίσματα που προκαλούν σύσπασή τους.  Η αγγειοδιαστολή προκαλεί αυξημένη ροή αίματος, που θρέφει τους ιστούς καλύτερα, αναζωογονώντας τους με οξυγόνο, γεγονός σημαντικό όχι μόνο για υγιείς ασθενείς αλλά και για ασθενείς με νοσήματα όπως είναι το άσθμα που απαιτούν βέλτιστο αερισμό των πνευμόνων και των ιστών.

           Το γέλιο έχει αποδειχτεί ότι προκαλέι την έκλυση ανοσολογικών παραγόντων στον οργανισμό, ενισχύοντας έτσι την άμυνα εναντία σε μικροβιακές ασθένειες. Συγκεκριμένα σε μια έρευνα, βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα γ-ιντεφερόνης σε άντρες μετά την παρακολούθηση μιας κωμωδίας. Η γ-ιντερφερόνη είναι ένας μεσολαβητής της φλεγμονής που παίζει σημαντικό ρόλο όταν λαμβάνει χώρα προσβολή από ιούς.

           Το γέλιο επιπλέον μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με ερευνητές, ενώ επιπλέον χαλαρώνει τους μύες του σώματος προκαλώντας ηρεμία και βοηθώντας στην ξεκούραση, πράγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά στους ανθρώπους με προβλήματα  ύπνου.

Το γέλιο στους πολιτισμούς του κόσμου

            Από τα αρχαία χρόνια ήταν αναγνωρισμένη η ευεργετική ιδιότητα του γέλιου κι έτσι συναντάμε γελωτοποιούς στην αρχαία Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Ρώμη, στις χώρες της Ανατολής αλλά και στο μεσαίωνα. Οι άνθρωποι αυτοί σκόρπιζαν γύρω τους γέλιο, χαρά, διασκέδαση αλλά ταυτόχρονα έλεγαν αλήθειες, επέκριναν και καταδίκαζαν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και ασκούσαν κριτική σε πρόσωπα που βρίσκονταν στα ανώτερα σκαλοπάτια της εξουσίας και ιεραρχίας.

           Πολλά κλαμπ γέλιου και ενώσεις έχουν δημιουργηθεί στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι ευεργετικές επιπτώσεις του γέλιου. Στην  Αμερική υπάρχει η λεγόμενη «γιόγκα του γέλιου», μια μόδα που στηρίζει τον συνδυασμό απλών ασκήσεων γέλιου,  με ήπιες αναπνοές και ασκήσεις stretching, ρυθμικά χειροκροτήματα και μουσική,  βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάθεση, την υγεία και την ευεξία. Στα πλαίσια της ολιστικής οδοντιατρικής, η μέθοδος αυτή ενδείκνυται ακόμη και σε περιπτώσεις θεραπείας του οδοντοποσωπικού πόνου, όταν τα παυσίπονα της συμβατικής οδοντιατρικής δεν έχουν αποτέλεσμα.

 

Το γέλιο είναι μεταδοτικό!

           Βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση των ανθρώπων που είναι μαζί μας μέσω του γέλιου και του χιούμορ, μειώνεται όχι μόνο το δικό μας επίπεδο στρες αλλά και το δικό τους. Με τον τρόπο αυτό η ποιότητα των σχέσεων βελτιώνεται με πλεονεκτήματα για όλους.

          Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γελούν μέχρι και 400 φορές την ημέρα . Δυστυχώς , όταν οι άνθρωποι φτάσουν στην ενήλικη ζωή , η συχνότητα του γέλιου μειώνεται περίπου στις 20 φορές . Επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι σήμερα γελάμε μόλις 5 λεπτά κάθε μέρα, ενώ ο οργανισμός ας χρειάζεται τουλάχιστον 30!

          Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικό γέλιο αλλά γίνεται προσπάθεια από τους ανθρώπους για να γελούν, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Μάλιστα υπάρχουν ειδικοί που συστήνουν στους ανθρώπους περισσότερο χαμόγελο με προσποίηση γέλιου ,διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό γέλιο, με σημαντικό όφελος για την υγεία τους.

 

 

Το γέλιο στη δουλειά μας και στις σχέσεις μας

          Όταν στο περιβάλλον εργασίας , υπάρχει καλή διάθεση, καλό χιούμορ και γέλιο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης μέρας, τότε οι δουλειές γίνονται καλύτερα, η απόδοση αυξάνεται και η παραγωγικότητα πολλαπλασιάζεται.

          Η αίσθηση του χιούμορ ανήκει στη δημιουργικότητα και την φαντασία και μπορεί να μεταμορφώσει, με εκπληκτικό τρόπο, τον θυμό σε γέλιο και τον φόβο σε τόλμη, τον πόνο σε αποφασιστικότητα, την απόγνωση σε ελπίδα και το πείσμα και τον εγωισμό σε συνεργατικότητα.  Έτσι μπορεί να αποτελέσει άριστο εργαλείο για τη σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η μάχη των φύλων (;)

          Με συσκευές λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, κάποιες έρευνες κατέγραψαν αλλαγές σε διαφορά σημεία του εγκεφάλου κατά την διάρκεια επεξεργασίας αστείων εικόνων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ενεργοποίηση των περιοχών που σχετίζονται με γλωσσική και εκτελεστική  λειτουργία καθώς και με ητν οργάνωση πληροφοριών. Άντρες που συμμετείχαν σε τέτοιες έρευνες παρουσίασαν αύξηση της δραστηριότητας της μεταιχμιακής περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ευχαρίστηση, η οποία ήταν μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των γυναικών.  Ωστόσο αυτό αποδόθηκε περισσότερο στις διαφορετικές προσδοκίες κάθε φύλου, κι όχι στην πραγματική εμπειρία τους, αφού αμφότεροι δήλωσαν ότι βρήκαν το ίδιο αστείες τις εικόνες που παρακολούθησαν.

          Οι άντρες ωστόσο θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ, πράγμα που αποδίδεται στην αυξημένη τεστοστερόνη τους, οι γυναίκες όμως από τη φύση τους δείχνουν να είναι πιο εύθυμες. Οι άντρες λένε περισσότερα αστεία, οι γυναίκες γελούν πιο εύκολα. Οι άντρες επιστρατεύουν το χιούμορ σε φάσεις φλερτ, όπως και στις στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής, ενώ είναι το φύλο που αυτοσαρκάζεται περισσότερο. Οι γυναίκες από την άλλη,  είναι πιο απαιτητικές στην ποιότητα των αστείων, δυσκολεύονται λιγότερο να παραδεχτούν ότι δεν κατάλαβαν κάποιο αστείο και το χρησιμοποιούν κυρίως  μέσα στην παρέα τους. Υπάρχουν και έρευνες ωστόσο που διαφωνούν με τα παραπάνω και υποστηρίζουν ότι το χιούμορ δεν έχει φύλο, ειδικά στις μέρες μας όπου οι γυναίκες δεν έχουν ανάγκη να ακολουθήσουν κοινωνικά στερεότυπα που τη θέλουν λιγομίλητη και σοβαρή μέσα στην παρέα οπότε απελευθερώνονται και μπορούν να κάνουν άνετα χιούμορ ή να αυτοσαρκαστούν.

Το γέλιο λοιπόν είναι σημαντικό για την υγεία μας και ασκεί τόσο άμεση όσο και έμμεση ευεργετική δράση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως «κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς απουσία ασθένειας ή σωματικής αναπηρίας," επομένως και η παρουσία γέλιου, ευτυχίας και ευχάριστης θεώρησης της ζωής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ως παράγοντες εκτίμησης της υγείας όταν επιθυμούμε μια ολιστική προσέγγισή της.

Κείμενο: Αρετή Τζάνου

Πηγές:

Hunaid Hasan, Tasneem Fatema Hasan, Laugh Yourself into a Healthier Person: A Cross Cultural Analysis of the Effects of Varying Levels of Laughter on Health, Int J Med Sci. 2009; 6(4): 200–211

Penson RT, Partridge RA, Rudd P. et al. Laughter: The Best Medicine?, Oncologist. 2005;10:651–60.

Ariniello L. Brain Briefings. Humor, Laughter and the Brain. Washington: Society for Neuroscience; 2001.

 

Nichole Force, Humor's Hidden Power: Weapon, Shield and Psychological Salve, Braeden Press, 2011

www.who.int/en/

Read 663 times
Login to post comments