Tuesday, 05 January 2016 11:34

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Written by 

Εκτός του ότι επηρεάζει τη γενική μας υγεία, η χρήση του καπνού και το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα και νοσήματα στο στόμα.

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ

Στους καπνιστές παρατηρείται κίτρινη χρώση στα δόντια και καμιά φορά και στη γλώσσα.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Το κάπνισμα δεν προκαλεί οδοντική τερηδόνα, αλλά μπορεί να δράσει επιβαρυντικά στην ανάπτυξη ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Οι μελέτες δείχνουν πως  το κάπνισμα συσχετίστηκε με περισσότερο από το 50 τοις εκατό των περιπτώσεων περιοδοντικής νόσου.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Το πιο σοβαρό ζήτημα είναι ο καρκίνος του στόματος. Δεν μπορεί να προβλεφθεί τι ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν θα εμφανίσει καρκίνο του στόματος, αλλά το ποσοστό θανάτου από εκείνους που τελικά νοσούν είναι υψηλό - μεταξύ 40 και 50 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων, χωρίς να έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι το 90 τοις εκατό των ατόμων με καρκίνο του στόματος έχουν κανει χρήση καπνού σε κάποια μορφή. Επιπλέον, ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος είναι έξι φορές υψηλότερος στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος για κάθε άτομο ξεχωριστά εξαρτάται από το πόσο καιρό κάνει χρήση του καπνού.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι καποιες μορφές του καπνού είναι πιο «ασφαλείς» από τις άλλες. Ωστόσο, ο καπνός σε οποιαδήποτε μορφή (μάσημα, εισπνεόμενος ή με κάπνισμα) έχει κινδύνους. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες μορφές. Για παράδειγμα, οι καπνιστές πίπας μπορεί να μην καπνίζουν πολύ συχνά, αλλά εξακολουθούν να έχουν κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο των χειλεων, δεδομένου ότι κρατούν πάντα την πιπα στην ίδια θέση στο χείλος. Επιπλέον, υπάρχει ένας μύθος ότι το μάσημα καπνού έχει μικρότερο κίνδυνο, αλλά έχει αποδειχθεί σαφώς ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.  Οι άνθρωποι που μασούν καπνό έχουν τέσσερις με έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος από τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν καθόλου. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καπνο χωρίς καύση είναι, επίσης, σε υψηλότερο κίνδυνο για φθορά των δοντιών και τερηδόνα, διότι ορισμένες ποικιλίες καπνού μασήματος περιέχουν ζάχαρη για μια γλυκιά γεύση, και η ζάχαρη είναι η κύρια αιτία τερηδόνας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ

●  Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι να διακόψετε το κάπνισμα. Αφού έχετε κόψει το κάπνισμα, ο κίνδυνος από τα προβλήματα της στοματικής υγείας μειώνεται σημαντικά. Και όσο περισσότερο θα παραμείνει ένας μη καπνιστής, ο κίνδυνος μειώνεται. Μια δεκαετία μετά την διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος για περιοδοντική νόσο είναι παρόμοια με εκείνη κάποιου που δεν είχε καπνίσει ποτέ.

● Φροντίστε να κάνετε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις. Όπως με τις περισσότερες μορφές καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει την έκβαση του και οι τακτικές εξετάσεις από έναν οδοντίατρο είναι ένας καλός τρόπος για να διαγνωστεί ο καρκίνος του στόματος νωρίς. Οποιοδήποτε έλκος στο στόμα μπορεί να ελεγχθεί με βιοψία και να γίνει μια διάγνωση, και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο μεγάλες οι πιθανοτητες καλής πορείας.

● Βουρτσίστε σωστά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν περιοδοντική νόσο, αυτή έχει αναπτυχθεί από ελλιπή στοματική υγιεινή. (αμέλεια στο βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος)  Η θερμότητα και καρκινογόνες ουσίες που βρέθηκαν στα τσιγάρα και τον καπνό είναι επίσης επιζήμια για το στόμα και τα ούλα. Έτσι, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον καπνό πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί σχετικά με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα και να κάνουν όσο συχνά συνιστάται. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας παρακολουθήσει ενώ χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσα σας και το νήμα για να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε αποτελεσματικά.

Συμπερασματικά, η χρήση του καπνού είναι μια εξαιρετικά εθιστική συνήθεια, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορεί να βοηθήσουν με την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών των ούλων και προκαρκινικών βλαβών στο στόμα. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε με τον οδοντίατρό ή το γενικό ιατρό σας για το τι μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε ή να διακόψετε το κάπνισμα και άλλες συνήθειες που περιλαμβάνουν χρήση καπνού.

Κείμενο: Αρετή Τζάνου

Πηγές:

Heikkinen AM, Meurman JH, Sorsa T., Tobacco, snuff and oral health., Duodecim. 2015;131(21):1975-80.

Kulkarni V., Uttamani JR, Bhatavadekar NB, Comparison of clinical periodontal status among habitual smokeless-tobacco users and cigarette smokers., Int Dent J. , 2015

 

http://www.americanaci.org/

Read 997 times
Login to post comments