Friday, 23 September 2016 10:38

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ – ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΝΤΙ «ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ»

Written by 

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκύψει τραύμα στην περιοχή του στόματος που να οδηγήσει στην πλήρη εκγόμφωση του δοντιού, με απλά λόγια το δόντι να φύγει από το στόμα. Οι τραυματισμοί αυτοί συμβαίνουν περίπου σε ποσοστό 5% στους ενήλικες και 15% σε παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασθενείς ή οι γονείς ανησυχούν ιδιαίτερα και τηλεφωνούν τρομοκρατημένοι συνήθως στον οδοντίατρο. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σωθεί το δόντι  και να επανατοποθετηθεί στο στόμα, αρκεί να ακολουθηθούν κάποια συγκεκριμένα βήματα.

 

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της επανατοποθέτησης ενός εκγομφωμένου δοντιού είναι  ο χρόνος που περνάει μέχρι να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο, και ο τρόπος που θα διαχειριστούμε το δόντι μέχρι την επίσκεψη αυτή.

Αφού εκτιμηθεί η σοβαρότητα του τραύματος, και επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που να επιβάλλει τη μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο και το μόνο πρόβλημα είναι το εκγομφωμένο δόντι, τα βήματα της αντιμετώπισης σύμφωνα με τις οδηγίες της IADT (International Association for Dental Traumatology) περιγράφονται παρακάτω:

Περιορίζουμε το πιθανό οίδημα: Αν στο σημείο που βγήκε το δόντι υπάρχει αιμορραγία, τοποθετούμε μία γάζα και δαγκώνουμε ελαφριά. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε κάποιο κρύο επίθεμα στην περιοχή/

Πλένουμε το δόντι ΜΟΝΟ στην περίπτωση που είναι βρώμικο και ΜΟΝΟ με τρεχούμενο νερό για λίγο χρόνο (δέκα δευτερόλεπτα) Δεν το τυλίγουμε σε χαρτί ή πανί και ποτέ δεν το σκουπίζουμε ούτε το τρίβουμε για να καθαρίσει.

Η ιδανική αντιμετώπιση είναι η προσπάθεια άμεσης επανατοποθέτησης του δοντιού από τον ίδιο τον ασθενή στη θέση του.  Αν λοιπόν είναι εφικτό, ο ασθενής μπορεί να πιάσει το δόντι από την μύλη του –ποτέ από τη ρίζα- και να προσπαθήσει με ήπιες κινήσεις να το ξαναβάλει στη θέση του με το σωστό προσανατολισμό. Αν το επιτύχει, μπορεί να δαγκώσει μια γάζα απαλά σε εκείνο το σημείο ώστε να διατηρηθεί σταθερή η θέση επανατοποθέτησης.

Προσοχή: Η προσπάθεια για επανατοποθέτηση του δοντιού θα πρέπει να γίνεται μόνο αν πρόκειται για μόνιμο δόντι. Αν το δόντι είναι νεογιλό, δεν πρέπει να επιχειρείται από τον ασθενή να το ξαναβάλει στη θέση του διότι μπορεί να τραυματιστεί το διάδοχο μόνιμο.

Αν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να κάνει την επανατοποθέτηση, θα πρέπει να διατηρήσει το δόντι σε κάποιο υγρό μέσον, κατάλληλο ώστε να διατηρήσει ζωντανά τα κύτταρα του περιορίζου. Πολλές έρευνες έχουν μελετήσει την καταλληλότητα των διαφόρων υγρών συστατικών, ωστόσο δεν υπάρχει το «τέλειο» μέσον διατήρησης, και επιπλέον τα πιο κατάλληλα μέσα δεν είναι  ευρείας χρήσης, άρα είναι δύσκολο να υπάρχουν διαθέσιμα.

Το πλέον κατάλληλο μέσον είναι το ισορροπημένο διάλυμα άλατος του Hank (HBSS) το οποίο χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για τη διατήρηση οργάνων. Επειδή όμως αυτό είναι δύσκολο να είναι διαθέσιμο στον τραυματισμένο ασθενή, προτιμώνται κατά σειρά άλλα υγρά όπως το παστεριωμένο πλήρες γάλα, ο φυσιολογικό ορός, και το σάλιο. Μπορείτε να διατηρήσετε επίσης το δόντι μέσα στο στόμα, ανάμεσα στα δόντια και στο μάγουλο.  Καλό θα ήταν να αποφύγετε την αποθήκευση του δοντιού σε νερό.

Τηλεφωνήστε αμέσως στον οδοντίατρό σας και πηγαίνετε όσο πιο άμεσα μπορείτε στο οδοντιατρείο.

Το δόντι χρειάζεται έκτοτε σταθεροποίηση και παρακολούθηση σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου και ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)σε ιδανικό χρόνο 7-10 μέρες μετά την επανατοποθέτησή του, αν πρόκειται για μόνιμο δόντι, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα  αποκατάστασης της ζωτικότητας του δοντιού, αφού έχουν αποκοπεί τα νεύρα και τα αγγεία του. Επιπλέον ο  οδοντίατρος θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με την στοματική υγιεινή, τη λήψη τροφής και την αντιβιοτική κάλυψη που μπορεί να χρειάζεστε.

 

Πρόληψη των ατυχημάτων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό είναι σημαντικό να εφαρμόζεται, κυρίως με νάρθηκες προστασίας των δοντιών που απορροφούν τους κραδασμούς των χτυπημάτων.

Στην περίπτωση που ένα εκγομφωμένο δόντι δεν γίνεται να σωθεί,  μπορείτε να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας την λύση κατασκευής μια γέφυρας ή την τοποθέτηση ενός οδοντιατρικού εμφυτεύματος.  

Κείμενο: Αρετή Τζάνου

Βιβλιογραφία

Flores MT1, Andersson L, Andreasen JO, Bakland LK, Malmgren B, Barnett F, Bourguignon C, DiAngelis A, Hicks L, Sigurdsson A, Trope M, Tsukiboshi M, von Arx T (2007): Guidelines for the management of traumatic dental injuries. II. Avulsion of permanent teeth. ; Dent Traumatol. 2007 Jun;23(3):130-6.

 

 

Poi WR, Sonoda CK, Martins CM, Melo ME, Pellizzer EP, de Mendonça MR, Panzarini SR. (2013): Storage media for avulsed teeth: a literature review.; Braz Dent J. 2013 Sep-Oct;24(5):437-45

Read 916 times
Login to post comments