Tuesday, 13 December 2016 11:00

ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!

Written by 

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, οι γιορτές που αγαπάμε τόσο και εκμεταλλευόμαστε προκειμένου να χαλαρώσουμε, να έχουμε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και να απολαύσουμε τις αλμυρές και γλυκές λιχουδιές των ημερών καθώς και  το αλκοόλ.

Οι συνήθειες αυτών των ημερών φαίνεται ότι επιβαρύνουν τη στοματική υγεία. 

Οι επισκέψεις στα σπίτια φέρνουν συχνά κεράσματα με γλυκά, η παραμονή στο σπίτι λόγω αδειών και οι πιο χαλαροί ρυθμοί προκαλούν αύξηση στη συχνότητα των γεύματα.

 Η συχνότητα με την οποία καταναλώνονται τα σάκχαρα εχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητά τους αυτή καθεαυτή. Επομένως, όταν τα δόντια «βομβαρδίζονται»  συχνότερα με σάκχαρα, η τερηδονογόνος δράση είναι πολλαπλάσια.   

 

Η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά τη βραδιά της πρωτοχρονιάς είναι επιβαρυντική για τα κύτταρα του στόματος, και όταν συνδέεται με χρήση καπνού αφυδατώνει τη στοματική κοιλότητα, μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσα ουλίτιδα και να καταστήσει τα κύτταρα ευάλωτα σε προκαρκινικές αλλοιώσεις.  

Τέλος, τα γλυκά των εορτών περιέχουν σκληρούς ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και καρύδια, τα οποία αν δαγκωθούν με δύναμη μπορεί να προκαλέσουν κάποιο σπάσιμο ή κάταγμα στα δόντια.  

Πάντα όμως μπορούμε να χαρούμε τις απολαύσεις των εορτών προσέχοντας κάποια πράγματα παραπάνω:

   Προσπαθήστε όσο γίνεται να καταναλώνετε τα γλυκά κοντά στις ώρες των γευμάτων κι όχι ενδιάμεσα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν  έρχονται σε επαφή με σάκχαρα τα δόντια συχνά.  Επιπλέον, κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα, παράγεται σάλιο που εξουδετερώνει τα οξέα της τερηδόνας, επομένως, με τη κατανάλωση του γλυκού αμέσως μετά το γεύμα, το σάλιο ήδη προϋπάρχει και δημιουργεί μια προστασία στην εισβολή των σακχάρων.

 

 

  Προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο γίνεται λιγότερο τηρηδονογόνα γλυκά. Ποια είναι αυτά; Αυτά που μένουν για περισσότερο χρόνο στο στόμα. Σιρόπια, κολλώδους υφής γλυκά, γλειφιτζούρια, καραμέλες, σταφίδες κλπ.

 

 

  Προσέξετε λίγο παραπάνω την υγιεινή του στόματος αυτές τις γεμάτες γλυκά ημέρες. Βουρτσίστε τρεις φορές την ημέρα ημερησίως και χρησιμοποιήστε μια φορά το βράδυ το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια, για απομάκρυνση των μικροβίων ενδιάμεσα των δοντιών.

 

 

 Το καθάρισμα των δοντιών το βράδυ (βούρτσισμα και νήμα) είναι απολύτως απαραίτητο και αναντικατάστατο, καθώς τη νύχτα τα δόντια μένουν με υπολείμματα από  ό,τι έχει φαγωθεί την μέρα που πέρασε, και η ροή του σάλιου είναι μειωμένη, επομένως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να χαλάσουν. Μια νύχτα αν ξεχάσετε το βούρτσισμα δεν θα προκαλέσει βλάβη, αλλα η συστηματική αμέλεια του νυχτερινού βουρτσίσματος εχει αποδειχτεί πως αυξάνει τον τερηδονικό κίνδυνο.

 

 

  Κάπνισμα και αλκοόλ με μέτρο, κι αυτό ισχύει τόσο για την οδοντική όσο και για τη γενική υγεία!

 

 

  Δώστε προσοχή στην υγεία των δοντιών και των παιδιών σας. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να φάνε πιο πολλά γλυκά, να είναι πιο αμελή στη στοματική τους υγιεινή, επομένως θα πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν την σημασία της.

 

  Φάτε με προσοχή γλυκά που περιέχουν κομμάτια ξηρών καρπών!

 

  Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας πριν ή και  μετά τις γιορτές, προκειμένου να επιβεβαιώσει την καλή στοματική ας υγεία, και αν εχει προκληθεί κάποια βλάβη, η αντιμετώπισή της  να εχει την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.

 

 

 Έχετε πάντα το τηλέφωνο του οδοντιάτρου σας μαζί σας στην περίπτωση που συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό. Επίσης, αν δεν μπορεί να σας εξυπηρετήσει ο δικός σας οδοντίατρος, για την περιοχή της Αθήνας , μπορείτε να επικοινωνείτε με τον οδοντιατρικό σύλλογο Αττικής  (210-3821109) ώστε να ενημερωθείτε για τους οδοντιάτρους που δουλεύουν την περίοδο των εορτών.

 

 

Καλές γιορτές!

Read 788 times
Login to post comments