Tuesday, 31 March 2015 12:44

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Written by 

Μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι μπορεί να πυροδοτήσει έναν κύκλο αντιδράσεων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα του στόματος αφήνοντας αθικτα τα υγιή σύμφωνα με τους επιστήμονες τροφίμων Penn State. Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες για τον καρκίνο του στόματος, καθώς και άλλους τύπους καρκίνου.

 

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η EGCG , μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, σκότωνει τα καρκινικα στο στόμα χωρίς να βλάπει τα φυσιολογικά κύτταρα, αλλά οι ερευνητές δεν εχουν διασαφηνίσει τους λόγους για τους οποιους υφίσταται αυτή η εκλεκτική στοχοποίηση, είπε ο Joshua Lambert , αναπληρωτής καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων και συν-διευθυντής του Κέντρου Penn State φυτών και μανιταριών που σχετίζονται ως τρόφιμα με την υγεία. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η EGCG μπορεί να πυροδοτήσει μια διαδικασία στα μιτοχόνδρια που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο.

"Η EGCG βλάπτει τα μιτοχόνδρια και η μιτοχονδριακή βλάβη δημιουργεί έναν κύκλο που προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά και ξετυλίγεται έξω, έως ότου το κύτταρο υφίσταται προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο», είπε ο Λάμπερτ. «Φαίνεται ότι η EGCG προκαλεί το σχηματισμό δραστικών ειδών οξυγόνου σε καρκινικά κύτταρα, ο οποιος βλάπτει τα μιτοχόνδρια, καθώς και ότι τα μιτοχόνδρια ανταποκρίνονται δημιουργώντας περισσότερο αντιδραστικά είδη οξυγόνου".

Καθώς αυτή η μιτοχονδριακή διάλυση συνεχίζεται, το καρκινικό κύτταρο μειώνει επίσης την έκφραση των αντι-οξειδωτικών γονιδίων του, μειώνοντας περαιτέρω άμυνες του.

"Αυτό είναι η απενεργοποίηση του μηχανισμού της προστασίας την ίδια στιγμή που η EGCG προκαλεί αυτό το οξειδωτικό στρες," πρόσθεσε ο Lambert .

Η EGCG δεν προκαλεί αυτή την αντίδραση σε φυσιολογικά κύτταρα. Στην πραγματικότητα, φαίνεται να αυξάνει τις δυνατότητες προστασίας του κυττάρου, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι αναφέρουν τα ευρήματά τους στην online έκδοση της Μοριακής Διατροφής και Διατροφικής Έρευνας.

Οι ερευνητές μελέτησαν φυσιολογικά ανθρώπινα κύτταρα του στόματος σε σχέση με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του στόματος για να προσδιοριστεί πώς η EGCG επηρέαζε καρκινικά κύτταρα διαφορετικά από τα φυσιολογικά κύτταρα. Τοποθέτησαν τα φυσιολογικά και καρκινικά κύτταρα σε τρυβλία Petri και στη συνέχεια τα εφεραν υπο την εκθεση EGCG, τη μεγαλύτερη πολυφαινόλη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, σε συγκεντρώσεις που απαντώνται συνήθως στο σάλιο μετά το μάσημα τσίχλας με πράσινο τσάι. Σε διάφορους χρόνους, οι ερευνητές συλλέγουν τα κύτταρα και ελέγχουν για το οξειδωτικό στρες και τα σημάδια της αντιοξειδωτικής απόκρισης.

"Λάβαμε επίσης πολλές εικόνες, και αν χρησιμοποιήσουμε φθορίζουσες χρωστικές που μετρούν λειτουργία των μιτοχονδρίων και το οξειδωτικό στρες θα μπορουν να απεικονιστουν αυτεςο ι διαδικασιες" είπε ο Λάμπερτ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Jong-Yung Park, έναν ερευνητικό τεχνικό και τον Λινγκ Τάο, έναν υποψήφιο διδακτορικού πάνω στην επιστήμη των τροφίμων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται sirtuin 3 - SIRT3 - είναι κρίσιμη για τη διαδικασία.

"Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των μιτοχονδρίων και στην αντι-οξειδωτική απόκριση των ιστών στο σώμα, έτσι η ιδέα ότι η EGCG μπορεί να επηρεάσει εκλεκτικά τη δράση του sirtuin 3 σε καρκινικά κύτταρα - να την απενεργοποιεί - και σε κανονικά κύτταρα - να την ενεργοποιεί - πιθανώς βρισκει βάσεις σε πολλά είδη καρκίνων, "είπε ο Λάμπερτ.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα σχετικά με το πώς επηρεάζει η EGCG τον καρκίνο του στόματος, μια ασθένεια που αναμένεται να σκοτώσει πάνω από 8.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος.

"Έχουν υπάρξει δημοσιεύσεις στο παρελθον σχετκές με την επίδραση αυτών των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού στον καρκίνο του στόματος από μελέτη κυττάρων σε καλλιέργειες, ενώ υπήρξαν και άλλα σχετικά εγγραφα που δημοσιεύθηκαν και τουλάχιστον ένα ζευγάρι από μελέτες ζωικών μοντέλων που έχουν εξετάσει τον καρκίνο του στόματος και την πρόληψη αυτου, "είπε ο Lambert.

Ο ίδιος είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να μελετηθεί ο μηχανισμός στα ζώα. Αν οι εν λόγω δοκιμές καθώς και οι δοκιμές σε ανθρώπους είναι επιτυχείς, οι ερευνητές στη συνέχεια ελπίζουμε να δημιουργήσουμε αντικαρκινικές θεραπείες εξίσου αποτελεσματικές με τις τρέχουσες θεραπείες, χωρίς τις βλαβερές παρενέργειες.

"Το πρόβλημα με πολλά από τα φάρμακα χημειοθεραπείας - ιδίως κατά τα πρώτα φάρμακα χημειοθεραπείας - είναι ότι στοχεύουν τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, όπως είναι τα καρκινικα, αλλά το ίδιο κάνουν και για τα κύτταρα στους θύλακες των τριχών και τα κύτταρα του εντέρου, κι έτσι έχουν πολλές παρενέργειες », δήλωσε ο Lambert. "Αλλά αυτά τα είδη των παρενεργειών δεν υπάρχουν με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού."

Πηγη: medical news today (ελεύθερη μετάφραση)

Read 550 times
Login to post comments