Tuesday, 31 March 2015 12:52

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Written by 

H βλέννα (το 0,5% του σάλιου που δεν είναι νερό) περιέχει μουκίνες, ουσίες που προστατεύουν ενεργά τα δόντια από τις τερηδονικές κοιλότητες που προκαλεί το βακτήριο Streptococcus mutans, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

Η νέα μελέτη δείχνει οτι οι μουκίνες διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διατήρηση της στοματικής χλωρίδας σε υγιή επίπεδα. Παλαιότερα πίστευαν ότι οι μουκίνες (που είναι μεγάλες γλυκοπρωτεΐνες) βοηθούσαν απλώς στο να γλιστράει η βλεννα του σαλιου και να είναι πιο ελαστική. Τώρα ομως φαίνεται ότι διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην προστασία κατά των παθογόνων παραγόντων και τη εξισορρόπηση της στοματικής μικροβιακής χλωρίδας.

Πρώτα η συγγραφέας Erica Shapiro Frenkel, του Πανεπιστημίου του Harvard, και επιπλέον η ερευνήτρια Katharina Ribbeck, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, και οι δυο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, MA, αναφέρουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.

Η Frenkel λέει οτι σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού θα μπορούσε να είναι ένας καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της τερηδόνας και να στηρίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως sealants και θεραπείες φθορίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βλεννες του σάλιου δεν μεταβάλλουν τα επίπεδα του S. mutans ούτε σκοτώνουν τα βακτήρια σε 24 ώρες. Αντ 'αυτού, κρατούν τα βακτήρια σε εναιώρηση εντός ενός υγρού μέσου, και αυτό με τη σειρά του μειώνει την ικανότητά τους να σχηματίζουν τη λεπτή στρώση biofilm στα δόντια.

Biofilm ονομάζουμε μια πυκνή κοινότητα μικροβίων που αναπτύσσονται σε επιφάνειες και περιβάλλουν τον εαυτό τους με κολλώδη πολυμερή ουσία που εκκρίνουν.

"Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον S. mutans" εξηγεί η Frenkel «επειδή το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί τερηδονική κοιλότητα μονο όταν είναι συνδεδεμένο, ή σε ένα biofilm στην επιφάνεια του δοντιού."

Ο S. mutans δηλαδη, αναλυτικότερα, προκαλεί τερηδόνα πρώτα με την ένωση με τα δόντια με σχηματισμό ενός βιοφίλμ από κολλώδη πολυμερή τα οποία παράγει. Καθώς το βακτήριο αναπτύσσεται υπό την προστασία του βιοφίλμ, έχει ως παραπροϊόντα οργανικό οξύ του μεταβολισμού του που προσβάλλει το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας κοιλότητες.

Η Frenkel επισημαίνει επίσης ότι η υπάρχουσα μικροβιακή χλωρίδα διατηρείται καλύτερα όταν δεν καταστρέφονται τα μκρόβια που την αποτελούν. "Η ιδανική κατάσταση", προσθέτει, "είναι να μετριαστει απλώς η βακτηριακή μολυσματικότητα."

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο πώς η βλεννίνη MUC5B επηρεάζει την ικανότητα του S.mutans να προσκολλάται στα δόντια και να σχηματίζει βιοφίλμ. Αυτά είναι τα δύο βασικά βήματα που απαιτούνται για να σχηματίσει κοιλότητες, εξηγεί η Frenkel.

Η έρευνα αναπτύχθηκε από προηγούμενη εργασία που εξέτασε γαστρικες βλεννινες σε χοίρους που τους προστάτευαν από παθογόνα βακτήρια των πνευμόνων. Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν οι βλεννίνες του σαλιου μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ένα προστατευτικό ρόλο.

Η Frenkel λέει οτι υπαρχουν ασθένειες όπως η κυστική ίνωση, η ελκώδης κολίτιδα και το άσθμα με κοινό χαρακτηριστικό οτι έχουν συνδεθεί με προβλήματα με την παραγωγή βλεννίνης.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις λοιπόν ότι οι βλεννίνες δεν είναι μόνο μέρος της βλέννας για τη δομή ή τη φυσική προστασία, αλλά ότι διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην προστασία του ξενιστή από παθογόνους οργανισμούς και τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιακού περιβάλλοντος.

Η Ribbeck λέει ότι αυτό το είδος της έρευνας είναι σημαντικό γιατί αλλάζει τις απόψεις των επιστημόνων σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις ξενιστή-μικροβίου.

"Δημιουργείται μια μετατόπιση από την άποψη οτι η βλέννα είναι ένα απλό φίλτρο για τα σωματίδια, προς την κατανόηση ότι η βλέννα είναι ενα εξελιγμένο βιοενεργό υλικο με ισχυρές ικανότητες να επηρεάζει τη μικροβιακή συμπεριφορά."

 

Πηγη :

Frenkel ES, Ribbeck K., (2015), Salivary mucins protect surfaces from colonization by cariogenic bacteria, Appl Environ Microbiol, 81 (1), 332-338

Read 727 times
Login to post comments