Wednesday, 01 April 2015 16:07

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Ή ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ;

Written by 

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια - κάποιοι μάλιστα λένε ότι παρέχει ανώτερη οδοντιατρική φροντίδα. Ας δούμε όμως τη σύγκριση με τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα.

 

«Η ιδέα μιας οδοντόβουρτσας είναι να απομακρύνει την πλάκα και να τονώνει τα ούλα," εξηγεί ο John Ictech-Cassis, DDS, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Henry M. Goldman School of Dental Medicine. "Οι περισσότερες οδοντόβουρτσες, θα διατηρήσουν τα δόντια καθαρά, αν ξέρει κανείς πώς να τις χρησιμοποιεί."

Η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα:

"Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για αυτήν την οδοντόβουρτσα," λέει ο Δρ Ictech-Cassis. "Έχουμε ήδη χρήση αυτής της οδοντόβουρτσας για πολλά χρόνια. . Έχει καλό ιστορικό " Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

. Το κόστος και τη διαθεσιμότητα. «Είναι φθηνό και προσιτό," λέει ο Ictech-Cassis. "Αυτή είναι η οδοντόβουρτσα που συστήνει η πλειοψηφία των οδοντιάτρων." 

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορεί να είναι πάρα πολύ ακριβές για πολλούς ανθρώπους, έτσι είναι καλό να ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε καλό βούρτσισμα με μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα.

. Εύκολη μεταφορά. "Είναι εύκολο να πάρετε μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα μαζί σας όταν ταξιδεύετε. Δεν είναι ογκώδης, όπως μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, "λέει ο Ictech-Cassis. Είναι λιγότερο πιθανό να παρατήσετε καλές συνήθειες οδοντιατρικής φροντίδας στις διακοπές έχοντας μια οδοντόβουρτσα που μπορείτε εύκολα να πάρετε μαζί σας, ο ίδιος προσθέτει.

. Ασκεί λιγότερη πίεση στα δόντια και τα ούλα. "Μπορείτε να αισθανθείτε την πίεση όπως κρατάτε την οδοντόβουρτσα," σημειώνει ο Ictech-Cassis. "Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε να βάλετε υπερβολική πίεση στα δόντια σας. Με ένα ηλεκτρικό μοντέλο δεν μπορείτε να αισθανθείτε το ίδιο καλά την ασκούμενη πίεση. " Τοποθέτηση με πάρα πολλή πίεση στα δόντια σας μπορεί να επηρεάσει το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας πόνο, ευαισθησία, και αυξημένο κίνδυνο της φθοράς των δοντιών.

.Αποτελεί πολύ καλή λύση για τα παιδιά. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν χειροκίνητες οδοντόβουρτσες με ασφάλεια και αποτελεσματικά από τη στιγμή που τους έχουμε δείξει τον τρόπο, επισημαίνει ο Ictech-Cassis.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα:

Συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις:

Ο Ictech-Cassis παραδέχεται ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει σαφή πλεονεκτήματα. "Σας το συνιστώ για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν καλή δουλειά με μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα," λέει. Για τους ηλικιωμένους ή τους ανθρώπους που έχουν λιγότερη χειρωνακτική επιδεξιότητα, όπως και εκείνοι που έχουν αρθρίτιδα, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να καθαρίσει πιο αποτελεσματικά, λέει . Σύμφωνα με την American Dental Association (AMA), τα άτομα με περιορισμένη ικανότητα στη κίνηση των ώμων και των χεριών,μπορούν να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη λαβή και τη μηχανοκίνητη κεφαλή ενός ηλεκτρικού μοντέλου.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ

Σήμερα, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κυκλοφορούν με μια ποικιλία χαρακτηριστικών.Αν και υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες, οπως αισθητήρες πίεσης που ειδοποιούν για τυχόν σκληρό βούτρσισμα ή χρονόμετρα που δείχνουν πότε γίνεται παρατεταμένο βούρτσισμα, αυτά δεν επηρεάζουν άμεσα το πόσο καλά η οδοντόβουρτσα καθαρίζει πραγματικά τα δόντια σας.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες "προσπαθούν να υποκινήσουν τα ούλα και τα δόντια με διαφορετικές διαμορφώσεις των τριχών," λεει ο Ictech-Cassis. «Ακόμα και τα πιο φθηνά ηλεκτρικά μοντέλα θα κρατήσουν τα δόντια σας καθαρά, αλλά ίσως χρειαστεί να τις μετακινήσετε λίγο προσεκτικότερα για να φτάσουν σε δύσκολες περιοχές ".

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν κάθε οδοντόβουρτσα μπορεί να κάνει μια αποτελεσματική δουλειά, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα με συγκεκριμένη διαμορφωση στις τρίχες που φαίνεται να είναι καλύτερη σε αφαίρεση της πλάκας και την πρόληψη των ασθενειών των ούλων. Ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με τρίχες που περιστρέφονται μαζί σε μία κατεύθυνση, και στη συνέχεια στρέφονται και να περιστρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση - μια διαδικασία γνωστή ως περιστρεφόμενη ταλάντωση - φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικες από τις χειροκίνητες και τις άλλες ηλεκτρικές βούρτσες που περιστρέφονται σε μία μόνο κατεύθυνση. Αν καταλήξετε να επιλέξετε μια ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα, ένα μοντέλο περιστρεφόμενης ταλάντωσης τριχών είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή.

Πόσο συχνά πρέπει να πάρετε μια νέα οδοντόβουρτσα;

Είτε επιλέξετε μια χειροκίνητη είτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, επιλέξτε μία με μαλακές τρίχες και φροντίστε να αλλάξετε τις τρίχες για την ηλεκτρική βούρτσα όταν φθαρούν από κάτω. «Οι τρίχες είναι πολύ σημαντικό," λεει ο Ictech-Cassis. "Πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες ή όταν δεν είναι πλέον ευθείες και σταθερές, διότι όταν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορείτε να καθαρίζετε τα δόντια όπως πρεπει."

Πηγη: αρθρο του Connie Brichford 

ιατρικη επιμέλεια: Niya Jones, MD, MPH

Read 691 times
Login to post comments