Thursday, 02 April 2015 08:17

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Written by 

Καθάρισμα των δοντιών των παιδιών:

Μέχρι την ηλικία των 6 ετών οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια του παιδιού, στην αρχή με μια γάζα και αργότερα με οδοντόβουρτσα.

Από 6-8 ετών τα παιδιά μπορούν να βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια τους, όμως κρίνεται απαραίτητη η επίβλεψη από τον γονιό.

Από 8 ετών και πάνω μπορούν να φροντίζουν μόνα τους για τη στοματική τους υγιεινή, με τη μέθοδο που θα τους υποδείξει ο οδοντίατρος.

 

Σε μικρές ηλικίες και μέχρι το παιδί να έχει πλήρη συναίσθηση της κατάποσης του, συστήνεται βούρτσισμα ΧΩΡΙΣ οδοντόκρεμα. Μια εναλλακτική πρόταση αντί της οδοντόκρεμας είναι η χρήση λαδιού καρύδας, που έχει αποδεδειγμένα προστατευτική και αντιμικροβιακή δράση και η κατάποση του δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόβλημα.

Η φθορίωση στα παιδιά:

Η Αμερικανική Ακαδημία  παιδοδοντιατρικής (AAPD) συνιστά την τοπική φθορίωση στα παιδιά με συχνότητα που θα καθοριστεί από τον οδοντίατρο με βάση τον τερηδονικό κίνδυνο του κάθε παιδιού.

Διατροφή:

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία των δοντιών των παιδιών είναι η διατροφή τους. Πολύ σημαντικό για την προστασία από την τερηδόνα είναι να μην τρώνε μεγάλες ποσότητες γλυκών. Ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος δημιουργείται όταν τα γλυκά καταναλώνονται ενδιάμεσα των γευμάτων. Γλυκά που καταναλώνονται μια-δυο ώρες μετά το φαγητό σε σχέση με γλυκά που καταναλώνονται αμέσως μετά το γεύμα έχουν πολλαπλάσια καταστροφική επίδραση στα δόντια.                                              

Γλυκά με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και προσθήκη ζάχαρης στο γάλα που πίνουν τα παιδιά δεν συνιστάται. Τα πολύ κολλώδη γλυκά  καλό είναι να καταναλώνονται με προσοχή όσον αφορά τις ποσότητες.

Προληπτικά σφραγίσματα:

Τα σφραγίσματα αυτά είναι γνωστά και ως sealants. Πρόκειται για σφραγίσματα που πραγματοποιούνται στα πίσω δόντια, αν και όπου αυτά έχουν έντονες αύλακες που γεμίζουν από τροφές και μικρόβια. Χωρίς να τροχιστεί το δόντι, λίγο υλικό καλύπτει αυτές τις σχισμές, ώστε να εμποδίσει την είσοδο μικροβίων και να αποτρέψει την ανάγκη για σφράγισμα αργότερα.

Κακές συνήθειες:

Δάγκωμα νυχιών, μάσημα του αντίχειρα μετά την ηλικία των 4 ετών, χρήση πιπίλας, είναι κάποιες από τις καταστάσεις που μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των γνάθων και να προκαλέσουν μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.

Γενικές οδηγίες για τους γονείς:

- Μην παραμελείτε να πάτε το παιδί στον οδοντίατρο, από την ώρα κιόλας που εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα.

 

- Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν απειλή για το παιδί.

 

- Ποτέ μην αναφέρετε στο παιδί κάποιο δικό σας άσχημο βίωμα από οδοντίατρο.

 

- Μην αναφέρετε τη λεξη «πόνος» στο παιδί. Ακόμη και η έκφραση «δε θα πονέσεις» βάζει στο μυαλό του παιδιού την ιδέα ότι θα πονέσει.

 

- Προτιμάτε ραντεβού για το παιδί στον οδοντίατρο που να είναι πρωινά ή νωρίς το απόγευμα, καθώς τα παιδιά τότε είναι πιο χαλαρά και πιο συνεργάσιμα.

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!!

Καποιοι γονείς θεωρούν ότι το παιδί δεν είναι ανάγκη να επισκεφθεί οδοντίατρο μέχρι να αλλάξει τα προσωρινά του δόντια. Θεωρούν ότι αν τα προσωρινά χαλάσουν, αυτό δεν είναι σημαντικό επειδή το παιδί θα τα αλλάξει.

Αυτή η νοοτροπία είναι εντελώς λανθασμένη γιατί η τερηδόνα ενός νεογιλού δοντιού μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γενικότερη κατάσταση του στόματος όσο και την ανάπτυξη του μόνιμου δοντιού που βρίσκεται από κάτω.

Οποιαδήποτε τερηδόνα ή εστία μικροβίων μέσα στο στόμα του παιδιού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανεξαρτήτως ηλικίας.

Read 711 times
Login to post comments