Wednesday, 22 July 2015 17:46

Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

Written by 

Η χρήση οδοντικού νήματος έιναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί ο πλήρης καθαρισμός όλων επιφανειών των δοντιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το απλό βούρτσισμα αρκεί, ωστόσο χωρίς τη χρηση νήματος μένει ακαθάριστο το 40% περίπου του συνόλου των οδοντικών επιφανειών. Δεδομένου επίσης οτι η πλημμελής στοματική υγιεινή έχει συσχετιστεί και με γενικές νόσους οπως καρδιολογικά και αιματολογικά προβλήματα, η σύγχρονη περιοδοντολογία πρεσβεύει οτι η χρήση του οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για την πρόληψη τερηδόνας, ουλίτιδας αλλα και γενικών νόσων του οργανισμού.

Πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν καθόλου νήμα, αλλα από όσους χρησιμοποιούν, ενα μεγάλο ποσοστό δεν το χρησιμοποιεί σωστα.

Η χρήση του νήματος έιναι εύκολη, απλως θελει ενα μικρό διάστημα εξάσκησης και εξοικείωσης απο τον ασθενή, μετά απο το οποίο ο καθαρισμός ολου του στοματος με οδοντικό νήμα δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά. 

Πως χρησιμοποιείται το οδοντικό νήμα:

- Κόβουμε ένα κομμάτι νήματος περίπου 50 εκατοστά και τυλίγουμε τις άκρες του στα μεσαία δάχτυλα ωστε να μείνει ανάμεσα τους ενα κομμάτι περίπου 6-7 εκατοστά. Προσέχουμε κατα το τύλιγμα να μην εγκλωβίσουμε αντίχειρες και δείκτες.

- Ελέγχουμε οτι οι αντίχειρες και οι δείκτες είναι ελεύθεροι και με αυτά τα δάχτυλα πιάνουμε και ελέγχουμε το νήμα οταν μπαίνει στο στόμα. 

- Εισαγουμε το νήμα στο μεσοδόντιο διάστημα, ΚΑΘΕΤΑ προς την επιφάνεια του δοντιού που πρέπει να καθαριστεί. Με ήπιες κινήσεις σπρώχνουμε το νήμα ωστε να φτάσει 1-2 χιλιοστά κάτω απο τα ούλα. Δεν σπρώχνουμε ποτε το νήμα με δύναμη γιατι μπορεί να τραυματίσουμε τα ούλα μας. Κατα τη διαδρομή του ακουγεται ένα χαρακτηριστικό "κλακ" οταν το νήμα περνάει κάτω απο το σημείο επαφής των δοντιών. 

- Με το νήμα 1-2 χιλιοστά κατω απο τα ούλα, αγκαλιάζουμε το δόντι που θέλουμε να καθαρίσουμε και τρίβουμε την μεσοδόντια επιφάνεια του 4-5 φορές. 

- Επαναλαμβάνουμε για το διπλανό δόντι του ίδιου μεσοδόντιου διαστήματος.

- Αφαιρούμε προσεκτικά με ήπιες κινήσεις το νήμα απο το μεσοδόντιο διάστημα.

 

Πως ΔΕΝ χρησιμοποιείται το νήμα:

- ΔΕΝ μπαίνει ενδιάμεσα στα δόντια και κουνιέται απλώς πανω κάτω στο κενό

- ΔΕΝ μπαίνει ενδιάμεσα στα δόντια και βγαίνει αμέσως 

- ΔΕΝ μπαίνει ενδιάμεσα στα δόντια και κουνιέται με φορά μπρος-πίσω

 

Το νήμα είναι ένα φθηνό μέσο στοματικής υγιεινής σε σχέση με το κόστος της περιοδοντικής θεραπείας που ενδεχομένως να χρειαστείτε αν δεν καθαρίζετε το στόμα σας σωστά. Επομένως, αγοράστε οδοντικό νήμα και καντε συνήθεια καθημερινή τη χρήση του. Το καταλληλότερο οδοντικό νήμα είναι αυτό που θα σας βολεύει να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά. Επομένως δεν έχει καποια σημασία αν είναι κηρωμένο, ακήρωτο, με άρωμα ή χωρίς. Το ζήτημα έιναι να χρησιμοποιείται με σωστή τεχνική. 

Αν περνάτε το νήμα ανάμεσα στα δόντια και κόβεται ή δεν ακούτε το χαρακτηριστικό "κλακ" σημαίνει πως το σημείο επαφής τους έχει χαθεί ή δεν είναι το σωστό. Αυτο συμβαίνει ειτε αν τα δόντια απο φυσικού τους έιναι στριμωγμένα ή αραιά αλλα επίσης και οταν υπάρχει τερηδόνα ενδιάμεσα των δοντιών ή όταν υπάρχει ένα κακότεχνο σφραγισμα. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνετε τον/την οδοντίατρο σας. 

Τέλος, μια ερώτηση που κάνουν πολλοί ασθενείς είναι αν είναι προτιμότερο να κανουν νήμα πριν ή μετα το βουρτσισμα. Σκεφτείτε οτι καθαρίζετε ένα γραφείο. Δεν έχει καμια σημασία αν θα καθαρίσετε πρώτα την πάνω και μετα την πλάγια πλευρά του ή αν θα το κάνετε αντίστροφα. Ετσι λοιπόν, η απάντηση είναι οτι μπορείτε να κανετε βούρτσισμα και νήμα με όποια σειρά θέλετε, γιατι και τα δύο πραγματοποιούν καθάρισμα, απλα το καθένα σε άλλο σημείο του δοντιού. 

Κείμενο: Αρετή Τζάνου

 

Read 1501 times
Login to post comments