Friday, 11 September 2015 07:38

ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΝΗΣ (ΤΟ "ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ" ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ)

Written by 

Τι είναι η υπερευαισθησία της οδοντίνης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ευαισθησία που αφορά κάποια ή όλα τα δόντια στο στόμα ενός ασθενούς και εκδηλώνεται με οξύ στιγμιαίο πόνο κατά την επαφή με διάφορα ερεθίσματα.  Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ασθενείς προσέρχονται στο οδοντιατρείο νομίζοντας ότι έχουν κάποιο χαλασμένο δόντι αλλά η κλινική εξέταση δεν αποκαλύπτει κάποιο εμφανές πρόβλημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η υπερευαισθησία προσβάλει περίπου 57% των ενηλίκων.

 

Σε τι ερεθίσματα μπορεί να εκδηλώνεται υπερευαισθησία.

-πόνος στο κρύο ή στο ζεστό

-Πόνος σε λήψη όξινων τροφών, πχ πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ

-πόνος σε επαφή με γλυκά και αλμυρά τρόφιμα

-πόνος αν τριφτεί το δόντι με το νύχι ή με την οδοντόβουρτσα

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πόνος έχει εξαιρετικά μεταβλητά χαρακτηριστικά τόσο από άτομο σε άτομο όσο και μεταξύ δοντιών του ίδιου ατόμου.  Μπορεί να είναι μια μικρή δυσφορία αλλά μπορεί να φτάσει και σε επίπεδα πολύ ενοχλητικά ή μη ανεκτά από τον ασθενή.  Μπορεί επίσης να επηρεάζεται από την ψυχολογική κατάσταση του ασθενή και από την εξατομικευμένη  αντοχή του  στον πόνο.

Από τι προκαλείται η υπερευαισθησία.

Τα δόντια ευαισθητοποιούνται όταν η οδοντίνη, το τμήμα δηλαδή του σμάλτου που φυσιολογικά καλύπτεται από ούλα, μείνει ακάλυπτο και εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον.

Έτσι είναι εύκολο να έρχεται σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα και να αντιδρά με αίσθηση πόνου.  Η οδοντίνη μπορεί να «απογυμνωθεί» στις εξής περιπτώσεις:

- Υπερβολές στο βούρτσισμα των δοντιών (έντονο τρίψιμο)

- Κακή στοματική υγιεινή (οδηγεί ευκολότερα σε ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες που περιλαμβάνουν καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι, άρα αποκάλυψη της οδοντίνης)

- Ως αποτέλεσμα περιοδοντικής θεραπείας

- Σε διάβρωση της οδοντίνης από χημικές ουσίες, τροφές, φάρμακα, γαστρικό υγρό σε παθήσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, χρήση ναρκωτικών

- Κακή σύγκλειση (τα δόντια επιβαρύνονται με μη φυσιολογικές δυνάμεις και φθείρονται)

- Από φυσιολογικές αιτίες όπως είναι η ηλικία

Διάγνωση της υπερευαισθησίας.

Με κλινική ή και ακτινογραφική εξέταση θα πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη παθολογική κατάσταση που μπορεί να προκαλεί πόνο και να λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό για τις συνήθειες του ατόμου.

Θεραπεία.

Αναλόγως με τα συμπτώματα έχει προταθεί η τοποθέτηση απευαισθητοποιητικών παραγόντων, η χρήση οδοντόκρεμων ή διαλυμάτων ειδικών για περιπτώσεις υπερευαισθησίας καθώς και η κάλυψη των «γυμνών» σημείων με οδοντιατρικά υλικά. Πιο πρόσφατες τεχνικές αποτελούν η τοποθέτηση περιοδοντικών μεμβρανών και η χρήση του  laser. Οι μέθοδοι αυτοί  μπορεί να έχουν καλή αποτελεσματικότητα, ωστόσο αυτή δεν είναι πάντα εγγυημένη.

Hυπερευαισθησία της οδοντίνης είναι ακόμη και σήμερα μια κλινική κατάσταση χωρίς πλήρως διασαφηνισμένη την αιτιολογία και μηχανισμό δράσης της. Ταυτόχρονα υπάρχει και σύγχυση σχετικά με τη διαγνωστική προσπέλαση και την αποτελεσματικότητα των  θεραπευτικών επιλογών.  Αναμένεται η έρευνα στο μέλλον να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Κείμενο: Αρετή Τζάνου

Πηγές:

-Markowitz K, Pashley DH (2007) Personal reflections on a sensitive subject. J Dent Res 86, 292-295

-Addy M (2000) Dentine hypersensitivity: definition, prevalence, distribution and aetiology. In: Tooth wear and sensitivity: clinical advances in restorative dentistry, Addy M, Embery G, Edgar WM, Orchardson R eds, Martin Dunitz, London, 239-248

-Gillam DG, Seo HS, Newman HN, Bulman JS (2001) Comparison of dentine hypersensitivity in selected occidental and oriental populations. J Oral Rehabil 28, 20-25

- Chidchuangchai W, Vongsavan N, Matthews B (2007) Sensory transduction mechanisms responsible for pain caused by cold stimulation of dentine in man. Arch Oral Biol 52, 154-160.

- Porto IC, Andrade AK, Montes MA. (2009) Diagnosis and treatment of dentinal hypersensitivity. J Oral Sci. 51(3), 323-32.

 

 

Read 743 times
Login to post comments